De Scheper

Scheper met schapen op de Boerestreek
De Scheper komt terug naar Appelscha:
‘naar de plek waar hij hoort’

22 januari 2020 – Het beeld van De Scheper keert terug naar Appelscha. Het heeft tot drie jaar geleden 62 jaar in Appelscha gestaan, op twee locaties. De eigenaar verhuisde naar Drenthe en nam het beeldhouwwerk mee. De familie vond echter dat het beeld bij Appelscha hoorde en doneerde het aan het dorp.

De weldoener?
Anne-Jan Zwart, de directeur van Ecostyle in Oosterwolde. Zijn opa, Anne Zwart, was bankdirecteur van de Boerenleenbank in Appelscha. Hij kwam in zijn functie met regelmaat in Beetsterzwaag, waar hem het beeldje in het oog sprong. De directeur aarzelde geen moment en kocht het van de desbetreffende beeldhouwer. Weliswaar voor zichzelf, maar hij plaatste het op een prominente plek in het dorp: in de tuin van de Boerenleenbank, nu Bruggelaan 64. Op die plek werd het geplaatst in 1955.

Schaapsherder
Het beeld kreeg de toepasselijke naam De Scheper, hetgeen het beeld voorstelt: een schaapsherder. Omdat het werk veel weg had van een specifieke schaapsherder uit Appelscha, noemden de inwoners van het dorp het beeld al snel anders: Maurits van Eppe. Zo heette een klein persoon die aan het eind van de negentiende eeuw schapen hoedde in het dorp. Hij had een baard en droeg een hoed, evenals het Scheper-beeld. Maurits van Eppe werd geboren in 1936 in Amsterdam en werd daar te vondeling gelegd. Op 12 juni 1843 werd Van Eppe ingeschreven in een weesinrichting in Veenhuizen en voor de dienstplicht werd hij vrijgesteld, zo blijkt uit documentatie. Hij was te klein. Hij werd schaapsherder in Appelscha en overleed in 1913, waarna er in Appelscha een straat naar de man werd vernoemd.

De Scheper in het hofje van de Maurits van Eppelaan

Op de volgende pagina:

Van schenking tot onthulling