Het Hongerproces

Theater spektakel het Hongerproces van Appelscha in 1893

In het jubileumjaar 2019, ter ere van de honderdste sterfdag van Ferdinand Domela Nieuwenhuis, worden de bezoekers meegenomen naar het waargebeurde verhaal van de veenopstand in Appelscha in het jaar 1893. In het theater spektakel maakt regisseur Johan Liest samen met de acteurs, door gebruik te maken van actuele theatertechnieken en decors, er een moderne voorstelling van.

Tachtig tot honderd acteurs, figuranten, technische mensen en vele vrijwilligers maken deze avondvoorstelling in het mooiste openluchttheater van de noordelijke regio mogelijk. Hoofdrolspeler Domela Nieuwenhuis geeft op een eigentijdse wijze aan hoe de erbarmelijke werk- en leefomstandigheden van de veenarbeiders en hun gezinnen waren. Drie opstandige en opruiende veenarbeiders zijn de kern van het Hongerproces dat tegen hen werd gevoerd in Heerenveen en waarvoor zij 12 maanden gevangen werden gezet in een tijd dat er nog geen sociale voorzieningen waren. Veldwachter Bijl speelt een cruciale rol tijdens dit proces, zijn personage loopt dan ook als een rode draad door het verhaal.

Speciaal geschreven muziekcomposities, strijdliederen, rappers èn een live band alsmede een grote videowall maken de voorstelling compleet.

Kijk hier het promotiefilmpje terug van het Hongerproces.

Luister hier naar een bijdrage van Rene Koster op Omrop Fryslân radio naar aanleiding van de spectaculaire voorverkoopcijfers.

Hongerproces - aardappelen aangebrand

Op de volgende pagina:

Hoe het allemaal begon