Actueel

Fietspad tussen het Fochteloërveen en het Zuideinde in Fochteloo omgedoopt tot Franse parachutisten pad.

16 november 2022 – Lies Hoekstra woonde in de woning waar haar schoonvader gedurende de Tweede Wereldoorlog diverse parachustisten schuilhield. ,,Ik vind het heldhaftig wat hij deed. Hij bood ze onderdak, terwijl er kort daarvoor bij hem in de boerderij een razzia werd gehouden. De parachutisten sliepen twee nachten in de boerderij, waarna ze via het Franse parachutisten pad – destijds een smal zandpaadje – naar de Fochteloërsluis werden gebracht.’’ Woensdag in de namiddag onthulde bedenker, Lies Hoekstra, het bordje.

Het idee om het pad om te dopen tot Franse parachutisten pad speelde al langer bij Hoekstra. Toen ze Geert Veen van de Historische Vereniging van Appelscha twee jaar geleden tegenkwam in Veenhuizen, stelde ze het voor. Veen zocht kort daarna contact met de gemeente, de eigenaar van het fietspad. Het bord ‘fietspad’ moest blijven hangen, maar een extra infobordje met daarop een passende tekst vond de gemeente geen probleem.

Wie het bordje wil bekijken tijdens een knooppuntenroute, fietst van knooppunt 75 naar 77 of andersom.

HVA introduceert eigen vlag

1 november 2022 – Toen voorzitter van de Historische Vereniging Appelscha e.o. Sierd de Boer op de Open Monumentendag op 11 september het cachot bezocht was hij aangenaam verrast door de vele bezoekers en de wijze waarop de vrijwilligers van de werkgroep cachot alles georganiseerd hadden, maar toch miste hij iets. Het vorige seizoen wapperde daar nog de jubileumvlag van het 100 jarig bestaan, tijd dus voor een permanente eigen vlag.

Bestuurslid Freek Dijkstra ging aan de slag met een ontwerp en samen met de mannen van Holland Vlaggen uit Oosterwolde ontwikkelde men een vlag van 100% gerecyclede PET flessen. ♻️ Want als we het doen, dan doen we het natuurlijk groen.

De vlag zal zowel bij evenementen in de Hoolten Klinte als ook bij het cachot en openluchttheater De Koele gebruikt gaan worden.

Graven WO II slachtoffers met steun gemeente Ooststellingwerf opgeknapt

Reeds enkele jaren geleden sprak Janny Lok, dochter van de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde meester Anje Lok uit Ravenswoud, zich uit over de slechte toestand waarin het graf van haar vader verkeerde. Er bleek nòg een aantal graven van WOII-slachtoffers op de begraafplaats de Oostersehof in Appelscha slecht onderhouden, waarop vrijwilliger van de Historische Vereniging van Appelscha (HVA), Geert Veen, in actie kwam.

Lok wist te vertellen dat iemand van de gemeente vlak na de oorlog garandeerde dat er bij kosten voor onderhoud bij de gemeente Ooststellingwerf aangeklopt kon worden. Vandaar dat Geert Veen besloot naar de gemeente te stappen om te vragen naar de mogelijkheden. Aldaar werd voor restauratiewerkzaamheden geadviseerd contact op te nemen met Steunpunt Monumentenzorg Fryslân. Dat bleek een goede zet. Een offerte voor het grafonderhoud van de WO II graven werd opgevraagd bij grafrestaurateur Gerdo Heite. Na een schouw van Monumentenzorg bevestigde de gemeente dat zij bereid was de herstelkosten voor haar rekening te nemen.

Begin oktober 2022 was de restauratie voltooid. Dankzij de financiële steun van de gemeente zien de WO II graven er weer perfect uit! Belangstellenden kunnen het zelf aanschouwen op de begraafplaats de Oosterstehof aan de Oosterse Es.

Rabo ClubSupport aktie weer groot succes

14 oktober 2022 – Evenals in voorgaande jaren deed de HVA ook nu weer mee aan de Rabo ClubSupport aktie. Ons doel dit jaar was een mooie financiële bijdrage voor de aanschaf van een AED. Gedurende het jaar organiseert de HVA regelmatig bijeenkomsten in de Hoolten Klinte en openluchttheater de Koele. Het is van groot belang dat, als een bezoeker een hartstilstand krijgt, snel en adequaat kan worden gehandeld. Tot nu toe werd er voor het zomerprogramma in de Koele een AED gehuurd.

De Rabo ClubSupport actie heeft maar liefst € 1.577,44 opgeleverd. Hiermee hebben wij onze doelstelling, een eigen AED aanschaffen voor activiteiten in de Koele en de Hoolten Klinte, ruim gehaald. 

Namens het bestuur bedanken we iedereen hartelijk voor zijn/haar stem.

Kalender 2023 is uit

9 september 2022 – Onze vrijwilligers zijn weer op pad om de nieuwe kalender 2023 te verkopen. Het thema is “Werkzaamheden uit vroegere tijden”.
Nu kan het zijn dat wij u niet thuis treffen. In dat geval kunt u dinsdagmorgen, tijdens onze vrijwilligersochtend, tussen 09.00 – 11.30 uur een kalender ophalen in de Hoolten Klinte. Lukt ook dit niet, neem dan contact op met Koert Vondeling (0516 432803).
De kalender kost nog steeds slechts € 5,= !
Natuurlijk kunnen we u de kalender ook via de post toesturen: maak dan € 8,84 (incl. verzendkosten) over op NL25Rabo0303545585 o.v.v. naam en adres.

USB stick theaterstuk ‘Uit de Klauwen’ vanaf 1 november te koop

Ruim 1200 toeschouwers genoten vrijdag 2 en zaterdag 3 september van de door de Historische Vereniging Appelscha e.o. in eigen beheer uitgebrachte toneelvoorstelling Uit de Klauwen in openluchttheater De Koele in Appelscha.

Van de voorstelling van Uit de Klauwen is een video-opname gemaakt. Deze is, samen met achtergrondinformatie, op een USB stick gezet en vanaf 1 november te koop voor € 10.00 in de Hoolten Klinte. Ook het programmaboekje is zolang de voorraad strekt nog gratis verkrijgbaar op de dinsdagochtend in de Hoolten Klinte van 9.00 uur tot 11.30 uur.

Ook verkrijgbaar als combiaanbieding met de USB stick van ‘Hongerproces 1893’ voor € 15.00

op de fietse deel 2

HVA brengt deel 2 van ‘Op de fietse in het andere Friesland’ uit

25 mei 2022 – Wat doe je als het eerste fietsboekje een groot succes is,
gewoon deel 2 uitgeven, toch…

Binnen het jaar na de uitgave van het eerste deel van het door Geert Veen geschreven fietsboekje is nu deel 2 te koop met 6 nieuwe routes, net weer even anders en weer vol met nieuwe unieke plekjes, historische feitjes, en nog meer foto’s.
Het boekje is te koop bij TIP voor € 4.50 en voor leden van de Historische Vereniging Appelscha e.o. ook tijdelijk, met € 1.50 ledenkorting, op dinsdagmorgen van 9.00 uur tot 11.30 uur in de Hoolten Klinte, het verenigingsgebouw van de HVA.

Veel fietsplezier in ‘het andere Friesland’.

Eetcafé Hulst schenkt historisch theekastje aan Historische Vereniging Appelscha e.o.

3 mei 2022 – Gasten van Eetcafé Hulst in Appelscha hebben het kunnen zien staan. Vaak stond het in de serre van het restaurant: een opmerkelijk kastje, een theekastje met een gat in het linker deurtje. Het is een kogelgat dat erin geschoten werd op 9 april 1945, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op dat moment werd de brug van het Stokersverlaat bezet door de Franse para’s, even voordat Appelscha werd bevrijd. Op de bewuste dag trok soldaat Francis Roma zich even terug om wat in het café te drinken. Bij het herladen van het wapen, ging zijn geweer per ongeluk af, wat resulteerde in het gat in het deurtje. Dit voorval is de reden dat het kastje altijd bewaard is gebleven. Het theekastje stond voornamelijk in de serre, maar omdat er veel vergaderd werd in de serre, moest het telkens verplaatst worden naar de biljartkamer. En zodra de biljarters hun opwachting maakten, werd het teruggezet. De eigenaar, Henk van Riezen, besloot het unieke theekastje in de opkamer te plaatsen. Niet direct in het zicht van de gasten dus, maar zodra er iemand om vroeg kon het kastje bekeken worden. Zonde, vond de Historische Vereniging van Appelscha. Met het voorstel om het in hun clubgebouw, de Hoolten Klinte, permanent tentoon te stellen, ging Van Riezen meteen akkoord. Het werd dinsdag geschonken aan de vereniging.

foto veerkieker Hoolten Klinte

Interactieve theatervoorstelling ‘turf en zo’

7 april 2022 – De Veerkieker, erfgoededucatie voor het basisonderwijs in Stellingwerf

Dit is gedroogde olifantenpoep, ruik maar, het stinkt”, vertelt Inge Wijers in haar rol als oude veenvrouw tijdens de hedendaagse kennisquiz Kletspraat, als ze aan leerlingen uit groep 1 een voorwerp laat zien. Naast Inge geven ook de meester en Hennie een uitleg. De leerlingen moeten raden wie het juiste antwoord geeft. Kletspraat is een van de onderdelen van de interactieve theatervoorstelling ‘turf en zo’ waarin leerlingen uit groep 1 meegenomen worden naar de tijd van hun pakes en beppes, opa’s en oma’s. De kinderen maken kennis met het levensverhaal van de ‘veenvrouw’, vol fantasie, met een knipoog naar de gebruiken van toen. Het doel van de voorstelling is dat de kinderen worden meegenomen naar het verleden, dat ze voelen en ervaren, dat ze betoverd worden met beeld en verhaal en dat ze meebewegen.
In 1988 is het vak Heemkunde ingevoerd als vervanging van het verplichte vak Fries, zoals dat in “de rest” van de provincie Friesland gegeven zou worden. In opdracht van de gemeenten Oost- en Weststellingwerf wordt sinds die tijd lesmateriaal ontwikkeld door de Stichting Stellingwarver Schrieversronte. Binnen Heemkunde is er aandacht voor o.m. de streektaal Stellingwarfs, de geschiedenis, de natuur, het landschap, de bewoners en kunst. Het werken in het turf maken ze zelf mee in groep 1, door er over te spelen. Dat doen ze samen met theaterdocent Inge Wijers, die, met hulp van vrijwilligers van de Historische Vereniging Appelscha e.o. in haar verenigingsgebouw de Hoolten Klinte, er een mooie belevenis van maakt.

Nieuwe herdenkingsplaat Marinus van Emst 

Sinds 22 maart hangt er weer een herdenkingsplaat ter nagedachtenis aan boswachter Van Emst aan het muurtje bij het Van Emst appartementencomplex aan de Van Emstweg.
Van Emst was verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog en werd om het leven gebracht door de bezetter. Bij het plaatsen van het infopaneel van de historische wandel- en fietsroute RAAF werd het oorspronkelijke bordje verwijderd en aan dochter Marianne gegeven. Echter op 12 augustus, de sterfdag van Van Emst, een herdenkingsboeket bij een infopaneel leggen, voelde niet goed. Vandaar dat de HVA besloot dat er een nieuwe herdenkingsplaat moest komen. Wieringa Reclame heeft de opdracht op stijlvolle wijze uitgevoerd.

Met trots presenteren we…

9 februari 2022 – Als je als vereniging ruim 20 jaar bestaat en eens wat om je heen bent gaan kijken naar wat de mogelijkheden zijn betreffende de hedendaagse multimedia, dan was er maar één conclusie mogelijk: de HVA was aan iets nieuws toe. Met trots presenteren wij vandaag onze nieuwe website met in de nabije toekomst ook de zo gewenste beeldbank. De website is erg gebruiksvriendelijk opgezet met o.a. nieuws, activiteiten, informatie over monumenten, onderduikplaatsen en historische projecten, waar mogelijk aangevuld met geluidsfragmenten en beelden. Op de website staat nu ook een link naar onze Facebookpagina. De websitecommissie, bestaande uit Aniek de Boer, Freek Dijkstra en Akkie Zeilstra, is erg benieuwd wat u ervan vindt.