Actueel

Rabo ClubSupport

Evenals in voorgaande jaren, doet de HVA ook nu weer mee aan de Rabo ClubSupport actie. We hopen op een mooie financiële bijdrage voor een AED. Gedurende het jaar organiseert de HVA regelmatig bijeenkomsten in de Hoolten Klinte en openluchttheater de Koele. Het is van groot belang dat, als een bezoeker een hartstilstand krijgt, snel en adequaat kan worden gehandeld. Voor het zomerprogramma in de Koele huurt de HVA een AED, maar het is natuurlijk veel beter als we over een eigen AED kunnen beschikken die we zowel in de Koele als in de Hoolten Klinte kunnen inzetten.

Bent u lid van de Rabobank, dan kunt van 5 t/m 27 september in de Rabo app of online via : www.rabobank.nl/clubsupport drie stemmen uitbrengen op verschillende verenigingen.

Een mooie manier om meerdere Appelschaster verenigingen financieel te steunen zonder te doneren.

Kalender 2023 is uit

Binnenkort gaan onze vrijwilligers weer op pad om onze nieuwe kalender 2023 te verkopen. Het thema is “Werkzaamheden uit vroegere tijden”.
Nu kan het zijn dat wij u niet thuis treffen. In dat geval kunt u dinsdagmorgen, tijdens onze vrijwilligersochtend, tussen 09.00 – 11.30 uur een kalender ophalen in de Hoolten Klinte. Lukt ook dit niet, neem dan contact op met Koert Vondeling (0516 432803).
De kalender kost nog steeds slechts € 5,= !
Natuurlijk kunnen we u de kalender ook via de post toesturen: maak dan € 8,84 (incl. verzendkosten) over op NL25Rabo0303545585 o.v.v. naam en adres.

Uitvoering theaterstuk ‘Uit de Klauwen’ groot succes

Ruim 1200 toeschouwers genoten vrijdag 2 en zaterdag 3 september zichtbaar maar ook vooral erg hoorbaar van de door de Historische Vereniging Appelscha e.o. in eigen beheer uitgebrachte toneelvoorstelling Uit de Klauwen in openluchttheater De Koele in Appelscha. Het stuk beschrijft een geruchtmakende ontsnapping uit Veenhuizen en de discutabele berichtgeving in de plaatselijke krant. Er werd veel gelachen om de humor in het stuk, dat af en toe wel wat weg had van Swiebertje. Een mooie knipoog naar het 75-jarig jubileum van het theater, waar Swiebertje vroeger ook optrad.

Voor het verhaal maakte de Historische Vereniging van Appelscha in samenwerking met Henk Vondeling, tevens de schrijver van het stuk, een fraai vormgegeven uitgave van de Appelschaster Courant als programmaboekje. Daarin kunnen de toeschouwers nog diverse krantenberichten nalezen, die werden behandeld in het toneelstuk. Ook staan er interviews in met een hoofdrolspeler, regisseur Marcel Moes, die alles perfect liet verlopen, en verhalen over de Historische Vereniging en de geschiedenis van het openluchttheater. Het 75 jarig jubileum van openluchttheater De Koele werd met de opvoering van Uit de Klauwen afgesloten.

Van de voorstelling van Uit de Klauwen is een video-opname gemaakt. Deze wordt, samen met achtergrondinformatie, op een USB stick gezet. We verwachten dat deze eind oktober beschikbaar is. Daarover later meer. Het programmaboekje is zolang de voorraad strekt gratis verkrijgbaar op de dinsdagochtend in de Hoolten Klinte.

op de fietse deel 2

HVA brengt deel 2 van ‘Op de fietse in het andere Friesland’ uit

25 mei 2022 – Wat doe je als het eerste fietsboekje een groot succes is,
gewoon deel 2 uitgeven, toch…

Binnen het jaar na de uitgave van het eerste deel van het door Geert Veen geschreven fietsboekje is nu deel 2 te koop met 6 nieuwe routes, net weer even anders en weer vol met nieuwe unieke plekjes, historische feitjes, en nog meer foto’s.
Het boekje is te koop bij TIP voor € 4.50 en voor leden van de Historische Vereniging Appelscha e.o. ook tijdelijk, met € 1.50 ledenkorting, op dinsdagmorgen van 9.00 uur tot 11.30 uur in de Hoolten Klinte, het verenigingsgebouw van de HVA.

Veel fietsplezier in ‘het andere Friesland’.

Eetcafé Hulst schenkt theekastje met kogelgat aan Historische Vereniging Appelscha e.o.

3 mei 2022 – Gasten van Eetcafé Hulst in Appelscha hebben het kunnen zien staan. Vaak stond het in de serre van het restaurant: een opmerkelijk kastje, een theekastje met een gat in het linker deurtje. Het is een kogelgat dat erin geschoten werd op 9 april 1945, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op dat moment werd de brug van het Stokersverlaat bezet door de Franse para’s, even voordat Appelscha werd bevrijd. Op de bewuste dag trok soldaat Francis Roma zich even terug om wat in het café te drinken. Bij het herladen van het wapen, ging zijn geweer per ongeluk af, wat resulteerde in het gat in het deurtje. Dit voorval is de reden dat het kastje altijd bewaard is gebleven. Het theekastje stond voornamelijk in de serre, maar omdat er veel vergaderd werd in de serre, moest het telkens verplaatst worden naar de biljartkamer. En zodra de biljarters hun opwachting maakten, werd het teruggezet. De eigenaar, Henk van Riezen, besloot het unieke theekastje in de opkamer te plaatsen. Niet direct in het zicht van de gasten dus, maar zodra er iemand om vroeg kon het kastje bekeken worden. Zonde, vond de Historische Vereniging van Appelscha. Met het voorstel om het in hun clubgebouw, de Hoolten Klinte, permanent tentoon te stellen, ging Van Riezen meteen akkoord. Het werd dinsdag geschonken aan de vereniging.

foto veerkieker Hoolten Klinte

Interactieve theatervoorstelling ‘turf en zo’

7 april 2022 – De Veerkieker, erfgoededucatie voor het basisonderwijs in Stellingwerf

Dit is gedroogde olifantenpoep, ruik maar, het stinkt”, vertelt Inge Wijers in haar rol als oude veenvrouw tijdens de hedendaagse kennisquiz Kletspraat, als ze aan leerlingen uit groep 1 een voorwerp laat zien. Naast Inge geven ook de meester en Hennie een uitleg. De leerlingen moeten raden wie het juiste antwoord geeft. Kletspraat is een van de onderdelen van de interactieve theatervoorstelling ‘turf en zo’ waarin leerlingen uit groep 1 meegenomen worden naar de tijd van hun pakes en beppes, opa’s en oma’s. De kinderen maken kennis met het levensverhaal van de ‘veenvrouw’, vol fantasie, met een knipoog naar de gebruiken van toen. Het doel van de voorstelling is dat de kinderen worden meegenomen naar het verleden, dat ze voelen en ervaren, dat ze betoverd worden met beeld en verhaal en dat ze meebewegen.
In 1988 is het vak Heemkunde ingevoerd als vervanging van het verplichte vak Fries, zoals dat in “de rest” van de provincie Friesland gegeven zou worden. In opdracht van de gemeenten Oost- en Weststellingwerf wordt sinds die tijd lesmateriaal ontwikkeld door de Stichting Stellingwarver Schrieversronte. Binnen Heemkunde is er aandacht voor o.m. de streektaal Stellingwarfs, de geschiedenis, de natuur, het landschap, de bewoners en kunst. Het werken in het turf maken ze zelf mee in groep 1, door er over te spelen. Dat doen ze samen met theaterdocent Inge Wijers, die, met hulp van vrijwilligers van de Historische Vereniging Appelscha e.o. in haar verenigingsgebouw de Hoolten Klinte, er een mooie belevenis van maakt.

Nieuwe herdenkingsplaat Marinus van Emst 

Sinds 22 maart hangt er weer een herdenkingsplaat ter nagedachtenis aan boswachter Van Emst aan het muurtje bij het Van Emst appartementencomplex aan de Van Emstweg.
Van Emst was verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog en werd om het leven gebracht door de bezetter. Bij het plaatsen van het infopaneel van de historische wandel- en fietsroute RAAF werd het oorspronkelijke bordje verwijderd en aan dochter Marianne gegeven. Echter op 12 augustus, de sterfdag van Van Emst, een herdenkingsboeket bij een infopaneel leggen, voelde niet goed. Vandaar dat de HVA besloot dat er een nieuwe herdenkingsplaat moest komen. Wieringa Reclame heeft de opdracht op stijlvolle wijze uitgevoerd.

Met trots presenteren we…

9 februari 2022 – Als je als vereniging ruim 20 jaar bestaat en eens wat om je heen bent gaan kijken naar wat de mogelijkheden zijn betreffende de hedendaagse multimedia, dan was er maar één conclusie mogelijk: de HVA was aan iets nieuws toe. Met trots presenteren wij vandaag onze nieuwe website met in de nabije toekomst ook de zo gewenste beeldbank. De website is erg gebruiksvriendelijk opgezet met o.a. nieuws, activiteiten, informatie over monumenten, onderduikplaatsen en historische projecten, waar mogelijk aangevuld met geluidsfragmenten en beelden. Op de website staat nu ook een link naar onze Facebookpagina. De websitecommissie, bestaande uit Aniek de Boer, Freek Dijkstra en Akkie Zeilstra, is erg benieuwd wat u ervan vindt.