Actueel

Eetcafé Hulst schenkt theekastje met kogelgat aan Historische Vereniging Appelscha e.o.

3 mei 2022 – Gasten van Eetcafé Hulst in Appelscha hebben het kunnen zien staan. Vaak stond het in de serre van het restaurant: een opmerkelijk kastje, een theekastje met een gat in het linker deurtje. Het is een kogelgat dat erin geschoten werd op 9 april 1945, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op dat moment werd de brug van het Stokersverlaat bezet door de Franse para’s, even voordat Appelscha werd bevrijd. Op de bewuste dag trok soldaat Francis Roma zich even terug om wat in het café te drinken. Bij het herladen van het wapen, ging zijn geweer per ongeluk af, wat resulteerde in het gat in het deurtje. Dit voorval is de reden dat het kastje altijd bewaard is gebleven. Het theekastje stond voornamelijk in de serre, maar omdat er veel vergaderd werd in de serre, moest het telkens verplaatst worden naar de biljartkamer. En zodra de biljarters hun opwachting maakten, werd het teruggezet. De eigenaar, Henk van Riezen, besloot het unieke theekastje in de opkamer te plaatsen. Niet direct in het zicht van de gasten dus, maar zodra er iemand om vroeg kon het kastje bekeken worden. Zonde, vond de Historische Vereniging van Appelscha. Met het voorstel om het in hun clubgebouw, de Hoolten Klinte, permanent tentoon te stellen, ging Van Riezen meteen akkoord. Het werd dinsdag geschonken aan de vereniging.

foto veerkieker Hoolten Klinte

Interactieve theatervoorstelling ‘turf en zo’

7 april 2022 – De Veerkieker, erfgoededucatie voor het basisonderwijs in Stellingwerf

Dit is gedroogde olifantenpoep, ruik maar, het stinkt”, vertelt Inge Wijers in haar rol als oude veenvrouw tijdens de hedendaagse kennisquiz Kletspraat, als ze aan leerlingen uit groep 1 een voorwerp laat zien. Naast Inge geven ook de meester en Hennie een uitleg. De leerlingen moeten raden wie het juiste antwoord geeft. Kletspraat is een van de onderdelen van de interactieve theatervoorstelling ‘turf en zo’ waarin leerlingen uit groep 1 meegenomen worden naar de tijd van hun pakes en beppes, opa’s en oma’s. De kinderen maken kennis met het levensverhaal van de ‘veenvrouw’, vol fantasie, met een knipoog naar de gebruiken van toen. Het doel van de voorstelling is dat de kinderen worden meegenomen naar het verleden, dat ze voelen en ervaren, dat ze betoverd worden met beeld en verhaal en dat ze meebewegen.
In 1988 is het vak Heemkunde ingevoerd als vervanging van het verplichte vak Fries, zoals dat in “de rest” van de provincie Friesland gegeven zou worden. In opdracht van de gemeenten Oost- en Weststellingwerf wordt sinds die tijd lesmateriaal ontwikkeld door de Stichting Stellingwarver Schrieversronte. Binnen Heemkunde is er aandacht voor o.m. de streektaal Stellingwarfs, de geschiedenis, de natuur, het landschap, de bewoners en kunst. Het werken in het turf maken ze zelf mee in groep 1, door er over te spelen. Dat doen ze samen met theaterdocent Inge Wijers, die, met hulp van vrijwilligers van de Historische Vereniging Appelscha e.o. in haar verenigingsgebouw de Hoolten Klinte, er een mooie belevenis van maakt.

Nieuwe herdenkingsplaat Marinus van Emst

Sinds 22 maart hangt er weer een herdenkingsplaat ter nagedachtenis aan boswachter Van Emst aan het muurtje bij het Van Emst appartementencomplex aan de Van Emstweg.
Van Emst was verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog en werd om het leven gebracht door de bezetter. Bij het plaatsen van het infopaneel van de historische wandel- en fietsroute RAAF werd het oorspronkelijke bordje verwijderd en aan dochter Marianne gegeven. Echter op 12 augustus, de sterfdag van Van Emst, een herdenkingsboeket bij een infopaneel leggen, voelde niet goed. Vandaar dat de HVA besloot dat er een nieuwe herdenkingsplaat moest komen. Wieringa Reclame heeft de opdracht op stijlvolle wijze uitgevoerd.

Met trots presenteren we…

9 februari 2022 – Als je als vereniging ruim 20 jaar bestaat en eens wat om je heen bent gaan kijken naar wat de mogelijkheden zijn betreffende de hedendaagse multimedia, dan was er maar één conclusie mogelijk: de HVA was aan iets nieuws toe. Met trots presenteren wij vandaag onze nieuwe website met in de nabije toekomst ook de zo gewenste beeldbank. De website is erg gebruiksvriendelijk opgezet met o.a. nieuws, activiteiten, informatie over monumenten, onderduikplaatsen en historische projecten, waar mogelijk aangevuld met geluidsfragmenten en beelden. Op de website staat nu ook een link naar onze Facebookpagina. De websitecommissie, bestaande uit Aniek de Boer, Freek Dijkstra en Akkie Zeilstra, is erg benieuwd wat u ervan vindt.