Onderduikplaatsen

Onderduikershol Oosterloo
In 1942 werd er aan de rand van het Drents-Friese Wold in Appelscha een onderduikershol gebouwd. Een hol waar gedurende de Tweede Wereldoorlog tientallen onderduikers zich schuilhielden. In 2021 is het door de HVA herbouwd….Lees meer

Onderduikplaats Lezer
Van 15 december 1943 tot en met het eind van de oorlog verbleef de familie Lezer, bestaande uit vader Jozef, moeder Klara, dochter Mia (17 jaar) en zoon Philip (9 jaar)  in het bijna ondoor­dringbaar bos op het Aeckingerzand….
Lees meer

Prins Bernhard Kazerne, schuilplaats knokploeg (KP) Noord-Drenthe.
30 april 2020 – Het gat van zo’n drie bij acht meter is ongeveer anderhalve meter diep, precies zoals het er tot 75 jaar geleden ook bij lag. Destijds hield knokploeg (KP) Noord-Drenthe zich hier schuil…..Lees meer

Vrijwilligers HVA brengen elk jaar verschillende onderduikplaatsen WO II op orde

De werkzaamheden in het Drents Friese Wold betreffen naast de schuilplaats van de knokploeg (KP) Noord-Drenthe, genaamd de Prins Bernhard kazerne en de onderduikplaatsen van de familie Lezer en de familie Oosterloo ook de schuilplaatsen van boswachter Marinus van Emst en burgemeester Zwart, als ook het gedenkteken ‘fusilladeplaats 3 gevangenen’.

Schuilplaats boswachter van Emst
Schuilplaats burgemeester Zwart
Fusilladeplaats

De opknapwerkzaamheden worden gedaan vanwege de jaarlijkse fietstocht die de Historische Vereniging Appelscha e.o. onder begeleiding van Geert Veen langs verschillende oorlogsmonumenten en onderduikplaatsen van WO II in Appelscha organiseert.

Van deze route heeft de HVA het boekje ‘monumenten Appelscha en onderduikplaatsen WO II ‘uitgegeven. Dit boekje is verkrijgbaar bij het Toerist Info Punt (TIP)  in Appelscha en te koop bij de HVA .