Uit de Klauwen

Verslaggevers op boevenjacht in Appelscha
Nieuwe Ooststellingwerver

25 augustus 2022 – In 1919 ontsnapten drie mannen uit de gevangenis in Veenhuizen. Dit zorgde indertijd voor de nodige ophef in de omgeving. Henk Vondeling las het oude krantenbericht en verwerkte de gebeurtenis in het openluchtspel ‘Uit de Klauwen’ dat begin september wordt opgevoerd in openluchttheater De Koele in Appelscha.

In het openluchtspel Uit de Klauwen draait het naast de avonturen van de ontsnapte gevangenen, vooral om de twee journalisten van de plaatselijke krant. Ze ontdekken na de uitbraak dat er ineens allerlei vreemde dingen in het dorp gebeuren. De journalisten gaan op onderzoek uit, maar leggen eerst geen link tussen mysterieuze gebeurtenissen in het dorp en de uitbraak. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat het twee heel verschillende type verslaggevers zijn. Zo is de een uiterst serieus, terwijl de ander het niet zo nauw neemt met de waarheid tijdens de zoektocht naar de gevangenen. 

Het is het tweede 0penluchtspel dat Vondeling schrijft in opdracht van de Historische Vereniging Appelscha (HVA). Eerder schreef hij Het Hongerproces dat in 2019 in De Koele werd opgevoerd. De HVA wilde een voorstelling maken ter ere van de honderdste sterfdag van Ferdinand Domela Nieuwenhuis. 
Het Hongerproces ging over de veenopstand in Appelscha in het jaar 1893.

‘Het is boeiend om over de geschiedenis van Appelscha en omgeving te schrijven’, zegt Vondeling, die in het dorp woont. Uit de klauwen is een mix van feiten en fictie geworden. Het is een verhaal met veel humor geworden, vindt regisseur Marcel Moes. Er doen zeventien spelers mee. Voor Moes, die ook als acteur al lang op het toneel staat, is Uit de Klauwen zijn eerste klus als regisseur. Ook hij is door de HVA – de vereniging exploiteert De Koele – gevraagd om dat te doen.

Kijk hier het promotiefilmpje terug van ’theaterstuk Uit de Klauwen’.

Op de volgende bladzijde

De uitvoering